– Mellom2stoler har gjort en imponerende innsats for at vi som ADHD-foreldre skal få en bedre hverdag. Jeg er evig takknemlig, sier pappen til Even (11), Odd Erik Jensen.

Foreldre med ADHD-barn har ofte ekstra utfordringer. Det er ikke lett for foreldre med «vanlige» barn å se for seg hvordan det er å oppdra et barn som har fått ADHD-diagnose.

For den saks skyld er det ikke lett for skole og hjelpeapparat i kommunen å skjønne hvordan de kan hjelpe. Derfor faller ADHD-barn bokstavelig talt mellom to stoler.

 

Må forklare hva ADHD er – hele tiden

Dette vet familien Jensen fra Bergen alt om. De har sønnen Even (11) som har ADHD.

– Alle ADHD-barn er forskjellig. En vanlig misoppfatning er at ADHD-barn er hyperaktive unger som ikke greier å sitte i ro, mangler impulskontroll og er høyt og lavt kontinuerlig. Men slik er det ikke i vårt tilfelle, sier Odd, og legger til:

– Even er en rolig fyr. Men han har et av de typiske trekkene som mange ADHD-barn har; de skjønner ikke de sosiale spillereglene barn i mellom. Derfor er det lett at Even blir misforstått, og ikke passer inn. Vi som foreldre må stadig forklare til andre voksne og barn hvorfor Even er som Even er.

–Det er tidvis slitsomt, og ofte litt fortvilende, sier far, Odd Erik.

Flaks som endret hverdagen

Men det finnes hjelp å få. Foreningen Mellom2stoler jobber frivillig med å hjelpe barn og foreldre som sliter med ADHD-problemer i hverdagen.

Familien Jensen er medlemmer i ADHD-foreningen i Hordaland. Foreningen samarbeider med Mellom2stoler, og bidrar med økonomisk støtte. Via ADHD-foreningen kom pappa Odd i kontakt med Facebook-siden til Mellom2stoler.

– Det var litt flaks. Vi hadde aldri hørt om Mellom2stoler før vi «snublet over dem» på Facebook. Det var et lykketreff, som hjalp oss enormt i hverdagen, sier Odd.

Fått et helt nytt nettverk av hjelpere

I 2018 arrangerte Mellom2stoler to samlinger for i alt 20 familier. Samlingene hadde som mål å samle foreldre med ADHD-barn, slik at de kunne utveksle erfaringer, og ha det gøy sammen.

Mellom2stoler stilte med psykologer fra Sense PKT AS  og fagfolk som er eksperter på ADHD, samt flere frivillige som bidro til at barna fikk en flott opplevelse sammen med lek og litt alvor. Samlingene ble holdt hos Høyt og lavt i Bergen, samt hos Skjelbreid Poirées anlegg i Hålandsdalen.

– Både for oss og Even ble samlingene en energipille i hverdagen. Vi fikk snakke med andre foreldre og barn som har de samme utfordringene som oss i hverdagen. Vi er veldig glade for at vi fikk være med på samlingene, og har i ettertid fått mange nye venner og foreldre som er i samme situasjon som oss, sier Odd.

Evig takknemlig

Det er opprettet en egen lukket Facebook-side hvor de som deltok på samlingene kan dele sine bekymringer og be om hjelp fra andre i samme situasjon.

– Hjelpen fra Mellom2stoler har vært helt uvurderlig. Jeg gnir meg litt i øyene, for jeg skjønner ikke helt hvordan de får det til. Vi ser fram til neste samling med Mellom2stoler i høst, sier Odd Erik.

Håper på nytt kull

Eirik Horverak er daglig leder i Mellom2stoler. Han er takknemlig for all økonomisk støtte non-profit-foreningen får. I vår ble det også besluttet fra ADHD-foreningen Hordaland at de skal fortsette å bidra med økonomisk støtte, og anbefale foreningen til sine medlemmer.

– I 2018 fikk vi til to samlinger og en skidag med det første ADHD-kullet. Tilbakemeldingene har vært veldig gode, noe vi er veldig glad for. Nå jobber vi kontinuerlig, slik at vi til høsten 2018 får til nye samlinger. Arbeidet videre blir å nå enda flere foreldre med ADHD-barn, slik at de også kan få hjelp. Det finnes mange der ute, og de trenger hjelp.

– Fordi:

– Vi skal se de «usynlige» og bidra til en bedre hverdag for foreldre og barn som ikke nødvendigvis får den hjelpen de trenger fra eget nettverk, skole og kommune, sier Horverak.

 

Tekst og foto: Arvid Steen, Cox kommunikasjon

 

2018-07-12T14:31:42+00:00